Chińszczyzna, po której miłość Ci wyzna
Wydawałoby się, że chińszczyzna nie ma nic wspólnego z miłosnymi potrawami. Nic bardziej mylnego.
Pikantne dania pobudzają nasz organizm, a w dodatku wiele afrodyzjaków wyśmienicie wkomponowuje się w smak chińskich potraw.
SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
- 2 torebki ryżu
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 10 dkg krewetek tygrysich
- mieszanka chińska (mrożona)
- fix Knorr do dań chińskich
- młode pędy bambusa
- koperek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- imbir świeży (kawałek ok. 2 cm)
- masło i olej na patelnię
- szczypta przypraw (papryka, curry, sól, pieprz)
czas : 30 - 40 minut
PRZYGOTOWANIE
Najpierw gotujemy ryż, a w międzyczasie przygotowujemy krewetki ( tzn. odcinamy sztywne końcówki), oraz kroimy kurczaka na kawałki.
Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka. Po ok. 10 minutach, gdy kurczak jest już prawie gotowy, dodajemy czubatą łyżkę masła i wrzucamy na patelnię krewetki oraz drobno posiekany imbir. Mieszamy razem z kurczakiem. Przyprawiamy (po ok. 1 płaskiej łyżeczce każdej z przypraw) oraz posypujemy koperkiem. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut.
Następnie na patelnię kolejno dodajemy mieszankę chińską, młode pędy bambusa. Smażymy już na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (ok.10 minut).
Do większej szklanki ( 250 ml) wsypujemy fix knorr i zalewamy do połowy zimną wodą, a następnie mlekiem ( Danie jest dość pikantne, a więc w ten sposób złagodzimy jego smak, nie rezygnując z pobudzających właściwości naszych składników ;) ) Tak przygotowanym fix'em zalewamy potrawę na patelni i mieszamy. Po 5 minutach zdejmujemy z ognia i możemy podać na uprzednio rozłożony na talerze ryż :)
Hào chī - co oznacza smacznego ;)
Nie lubię chińskiego, ale podoba mi sie ten post. Bardzo! ;)
OdpowiedzUsuńrozsiadłam się z myślą przejrzenia propozycji kulinarnych...a tu skromniutko:) za to mam więcej czasu na Twojego bloga modowego, więc lecę tam:)
OdpowiedzUsuńThat seems to be a very nice food =9
OdpowiedzUsuńUwielbiam chińskie jedzenie! : )
OdpowiedzUsuńFix Knorr...
OdpowiedzUsuńLOVELY POST:)
OdpowiedzUsuńI really like your blog and Im following.
If you want some cute swedish decor inspiration...check out my blog:)
Have a great week dear
LOVE Maria at inredningsvis.se
(Sweden)
aż ślinka cieknie ! ;p
OdpowiedzUsuńMmmmm, pychotka : ))
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńu mnie do wygrania dowolona para butów, zapraszam: http://madame-chocolate.blogspot.com/
mmmm, musze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńkawkas
uwielbiam chińskie jedzenie ! Często się nim zajadam ! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam
http://cherrylassie.blogspot.co.uk/
yummy :)
OdpowiedzUsuńwygląda nieźle :)
pozdrawiamy
Thank you so much ;* ;)!
OdpowiedzUsuńoooo Ty masz 2 bloga... super! będę zaglądać =]
OdpowiedzUsuńinnowacyjne połączenie jak dla mnie... krewetki i chińskie specjały..hmm.. brzmi ciekawie :)trzeba będzie spróbować:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie,
Malko
GREAT!
OdpowiedzUsuń;)
NUEVO POST en: www.clasclasclass.blogspot.com
Un beso; |Juan.M|
Przekonałaś mnie skoro wyzna mi miłość może byc i ostre ;))
OdpowiedzUsuńno nie powiem, zjadlabym sobie cos dobrego:D
OdpowiedzUsuńmmmm , zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńhttp://vanilias.blogspot.com/
mniam !
OdpowiedzUsuńsuper blog !
Visit my blog
mniaaaaam ! *___*
OdpowiedzUsuń+ zapraszam :D .
Oj gdyby to była prawda to swiat byłby piękniejszy ;p Ale ogólnie lubię chińskie dania, są pyszne!
OdpowiedzUsuńBuena receta.
OdpowiedzUsuńBesos
Would you be occupied with exchanging links? Take a look at Snake with 2 head
OdpowiedzUsuńmoże przetestuje :D
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas:
http://being-brainwashed.blogspot.com/
http://being-brainwashed.blogspot.com/
kurcze dlaczego ja nie lubię chińszczyzny ;D
OdpowiedzUsuńhttp://www.nivea.pl/Porady/ext/pl-PL/mezczyzna_marzen#/nivea/web/man/267 proszę o głos w konkursie :) Można głosować co 12 godzin, konkurs trwa do 14paź więc proszę o wsparcie ;)
mniam mniam
OdpowiedzUsuńWypróbuję twój przepis!pozdrawiam i zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńhttp://lecaffelatte.blogspot.ie/
może mi sie uda :)
OdpowiedzUsuńmhhhhhmmm...yummi♥♥♥♥
OdpowiedzUsuń